A’DAN Z’YE BİVAK KAMP

Macera, tutku, doğa ve spontane detaylar… Bu kelimelerin içinde heyecanlandırıcı ögeler buluyorsanız, ‘’Gece nerede uyuyacağımın önemi yok. Önemli olan yolculuk.’’ diyenlerdenseniz bivak kampı günün birinde mutlaka deneyeceksiniz demektir. Hadi, kahveleriniz hazırsa bu keyifli etkinliğin derinlerine inelim…
A’DAN Z’YE BİVAK KAMP

‘’Bivaklamak’’


Bivak

Bivak, sınırlı malzemelerle yapılan geceleme ve dinlence faaliyetlerinin adıdır. Planlı veya plansız olması tamamen süre ve hedef ile ilgilidir. Hedefe gitmek için süreniz kısıtlıysa planlı, bu süreyi belirleyen tek kıstas sizseniz özgürce bivaklayabilirsiniz.



İlk paragrafı okurken aklınıza; ‘’Bu eylemi istediğim gibi yapabiliyorsam, normal bir kamptan ne farkı var?’’ sorusu gelmiş olabilir. Bivak kampı diğer doğa kamplarından ayıran en önemli unsur harekettir çünkü bivak kamp; hareket halinde olan kişiler veya topluluklar içindir. Genellikle hafif yükle hareket etmeyi tercih eden dağcılar, doğa gezginleri ve bisikletli gezginler tarafından tercih edilir.



Bivak kamp mantalitesi her koşulda yola çıkmaya yönlendirir ancak bunu yaparken mevsim koşullarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Az sonra değineceğimiz ekipmanların yanı sıra cep sobası gibi hayat kurtaran, küçük ve etkili objeler daima yanınızda olmalıdır.


Bivak Kelimesinin Kısa Tarihçesi



Bivak kelimesi, dilimize Fransızcadan gelmiştir. Orijinal hali bivouvac’tır. Bivouvac, 1700’lerde ‘’ordugâh’’ anlamını taşırken 1809 yılında “geceleri ordu göndermek” anlamında kullanılmaya başlamıştır.



Kelimenin, bugün bildiğimiz anlamını ifade etmesi 1814 yılına dayanır. Kelime bu tarihte; ‘’kapıların dışında kamp yapmak yani açık havada gecelemek’’ anlamını kazanmıştır.


Hangi Ekipmanlarla Bivaklanır?


Hangi Ekipmanlarla Bivaklanır?

Bivak kamp ekipmanlarının en temel iki ögesi tulum ve çadırdır. Bivak tulumları genelde tek kişilik tasarlanır ancak son zamanlarda doğa sporlarına olan ilginin artmasıyla beraber iki kişilik versiyonları da üretilmektedir. Torba şeklindedir ve başka bir ekipmana ihtiyaç duyulmayacak şekilde tasarlanmışlardır. 1800’lerde İsviçre’de askerlerin harekât sırasında geceleri zor iklim koşullarına dayanabilmesi için geliştirilmiştir. Sırtınızdan indirip içine girdikten sonra geceyi rahatlıkla geçirebilirsiniz.



Bir diğer temel öge olan bivak çadırı ise üzerinde ufak tente bulunduran, daha konforlu bir materyaldir. Tuluma göre daha rahat bir deneyim yaşamak isteyenler tarafından kullanılır. Hatta bazı çevrelerce bivak barınağı olarak da adlandırılır. Bu modelde tente 4 köşeden yere sabitlenir ve çuvalınızın üzerinde çatı görevi görür. Bu çatı, içine giren kişiyi güneşten ve yağışlardan korur. Bivak tulumu ve bivak çadırının yanı sıra yanınızda ısınmanızı sağlayacak ocak veya cep sobası, enerji verecek yiyecek ve içecek su bulundurmanız, zorunlu konaklamalarda avantaj sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra sentetik elyaflı uyku tulumları, neme karşı daha az duyarlı oldukları, daha hızlı kurudukları ve ıslandığında bile sizi sıcak tuttuğu için yüksek nemli alanlarda daha işlevsel gibi gözükür ancak kuş tüyü uyku tulumları çok daha kullanışlı, uzun ömürlü ve hepsinden önemlisi doğa dostudur.


Kimler Bivaklamalı?


Kimler Bivakalamalı?

Şimdi, yazının en başına doğru kısa bir yolculuğa çıkalım: Macera, tutku, doğa ve spontane detaylar… Bu kelimelerin ruhunuzdan izler taşıdığını düşünüyorsanız şu an doğru yazıyı okuduğunuzdan emin olabilirsiniz. Bivak kampı sevip sevemeyeceğinizi anlamak için kendinize şu üç soruyu sormanız yeterli olacaktır: ‘’Nerede uyuyacağımın bir önemi
var mı?’’ , ‘’Zorlu koşullara uyum sağlayabilir miyim?’’ ve ‘’Hareket etmeyi çok seviyor muyum?’’ Evetler çoğunluktaysa ekipmanlarınızı hazırlamaya başlayın!



Bivak kamp size, hem kendinizle hem de doğayla iç içe olma şansını tanır. Kendi iç sesinizi dinlerken doğanın tınısını da duyarsınız. Böyle bakıldığı zaman içe dönük bir etkinlik izlenimi yaratsa da son derece aktif olmayı gerektiren, keyifli bir maceradır.


Bivaklamak mı Standart Kamp mı?



Her iki kamp türü de kendine ait avantaj ve dezavantajlara sahiptir fakat şunu baştan söylemeliyiz; bivak kamp yapacaksanız konforu ikinci plana atmalısınız.



Standart çadır ve bivak çadırı karşılaştırması yaptığımızda, standart çadırın kurulumu bivaka göre daha komplikedir çünkü gereksinimler ön plandadır. Örneğin; standart çadırın haşerelere karşı koruma oranı daha yüksektir. Bivak çadırı ise yapısı gereği daha kolay kurulur fakat daha geçirgendir. Bunun yanı sıra standart çadır daha hacimli, bivak çadırı daha hafiftir.



İki kamp türü arasındaki en belirleyici fark ise şudur: bivaklamak plana tabi değildir ancak standart kamp genellikle programlanarak yapılır. Ayrıca, bir üst başlıktaki üç sorunun cevaplarından biri dahi ‘’hayır’’ ise standart kampa yönelmenizde fayda var…


Nelere Dikkat Edilmeli?


Bivaklarken Nelere Dikkat Edilmeli

Evet, bivak kamp spontane detaylar barındırır ancak yola boş sayılabilecek bir sırt çantasıyla çıkarsanız en iyi ihtimalle geri dönmek zorunda kalırsınız. Öncelikle sırt çantanıza mutlaka yedek kıyafet koymanız gerekir çünkü bivak tulumunun içine girmeden önce herhangi bir kıyafetinizin ıslak olmaması çok önemlidir. Yedek kıyafet bulundurmamak gibi basit bir hata, hipotermi ve benzeri soğuk ile gelişen hastalıklara sebep olabilir.



Gideceğiniz bölgenin soğukluğuna göre altınıza serecek, su geçirmeyen bir matınızın olması ve üşümemeniz için fazladan battaniye götürmeniz bivakladığınız süre boyunca hayatınızı kolaylaştıracaktır.



Bir diğer önemli konu zemin seçimidir. Seçilen zeminin pürüzsüz olması ve konumunun iyi belirlenmesi gerekir. Örneğin; bir boşluğa veya suya pek yakın olmamalıdır.



Deneyimli bivak kampçıları, geceleri uyurken yaklaşan hareketleri duyabilmek için etraflarını çalılar ile kaplarlar. Böylelikle gelen vahşi hayvanların seslerini önceden duyabilirler.


Yüksek Rakım Sevenler: Dikkat.



Yazıyı okurken zihninizde yüksek rakımlı bir yerde bivaklama fikri belirdiyse bu bölümü dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz… Eğer 2000 metre veya üzeri yüksekte olacaksanız yanınıza 200 - 400 gram arasında değişen bivak torbalarından mutlaka almalısınız. Bivak torbası rüzgârı kestiği gibi dış ortamdaki ısıdan en az 10 derece daha sıcak bir gece geçirmenizi sağlar.


BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DEFENDER, DÜNYANIN EN ZORLU MACERA YARIŞINI DESTEKLİYOR

DEFENDER, DÜNYANIN EN ZORLU MACERA YARIŞINI DESTEKLİYOR

32 yarışmacının katılımıyla gerçekleşen ve doğa yürüyüşü, ultra maraton, dağ tırmanışı ve yamaç paraşütü sporlarını bir araya getirerek insanoğlunun dayanıklılığını ve gücünü gerçek anlamda sınayan bu yarışta Defender 110 araçlarından oluşan bir filo sporcuları, tıbbi personeli ve destek ekibini Alp Dağlarının zorlu coğrafyasında 1.238 kilometrelik bir parkur boyunca taşıdı.
ISSIZ DOĞADA BİR GECE

ISSIZ DOĞADA BİR GECE

Mikromacera ile şehirden dinginliğe.
MİKROMACERA REHBERİ

MİKROMACERA REHBERİ

İlk Mikromacera’nızı yaşamaya hazır mısınız? Mikromacera’nıza başlamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli detayı bu içeriğimizden okuyabilirsiniz.