BİYOÇEŞİTLİLİK HAKKINDA İYİ GELİŞMELER

BİYOÇEŞİTLİLİK HAKKINDA İYİ GELİŞMELER


Fotoğraf: Triston Dunn


Zürafa popülasyonunda umut verici artış


Biyoçeşitliliği koruma dünyasından iyi haber zürafalardan geldi.


Yeni araştırmalar Afrika’daki zürafa sayılarının arttığını ve toplam zürafa nüfusunun şu anda 117.000 civarında olduğunu belirtiyor. Bu sayı, en son 2015 yılında belirtilen nüfustan yaklaşık yüzde 20 daha fazla.


Zürafalar bir süre boyunca tek bir tür olarak kabul edilmişti ancak yaşanan gelişmeler sonrasında bulgular bize, üçü önemli ölçüde artan, toplam dört zürafa türü olduğunu gösteriyor: kuzey, reticulata, masai ve sayıları nispeten sabit devam eden güney zürafası.


Zürafalar

Fotoğraf: Wolfgang Hasselmann


Umut verici gelişme ile ilgili veriler son birkaç yılda 21 farklı ülkedeki hükümetler, araştırmacılar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve hatta vatandaş bilim insanları tarafından toplandı. Bu geniş verileri analiz eden Fennessy ve 6 farklı yazar, sonuçları Aralık 2021’de akran denetimli araştırma kitabı Imperiled: The Encyclopedia of Conservation’da yayınladı.


Yine de birkaç yüz yıl önce bu hayvanlardan yaklaşık 1 milyon tane olduğunu unutmamak lazım. Zürafa nüfusu bazı bilim insanlarının “sessiz yok oluş” olarak adlandırdığı azalmada devam ettiği için, popülasyonları geçmişe göre nispeten hala az sayıda görülüyor.


Zürafa

Fotoğraf: Ellicia


Hayvanlar, habitatlarının bozulması, parçalanması, iklim krizi ve kaçak avlanma tehdidi altında. Bizlerin bu tehditler ile mücadele etmesi gerekiyor.

Ancak hayvanları koruma haberlerinin arasında pozitif yeni bilgiler de yer alıyor. En yakın örneği zürafalar. Zürafa sayılarının arttığını görmek harika. Bu artış, bazı bölgelerdeki zürafa nüfusunda yaşanan gerçek büyüme ve bilim insanlarının artık daha doğru sayım verilerine ulaşabilmesinin bir sonucudur.


Julian Fennessy
Namibya merkezli Zürafa Koruma Vakfı Yöneticisi, araştırmanın ortak yazarı



Yeni Zelanda Açıklarında Nadir Bir Yavru “Hayalet Köpek Balığı” Bulundu


Bilim insanları, Yeni Zelanda’nın derin sularında çok nadir bir köpek balığı türü olan hayalet köpek balığının bir yavrusunu keşfetti.


Hayalet Köpek Balığı

Fotoğraf: Dr. Brit Finucci


Hayalet köpekbalıkları, kimera olarak da bilinen ve köpek balıkları ile vatozların uzaktan akrabası olduğu tahmin edilen bir tür olmasına rağmen, yeni bulguların bu karışıklığı anlaşılır hale getirmeye yardımcı olması bekleniyor.


“Hayalet köpekbalığını bulmak, bu gizemli derin su balıkları grubunun biyolojisini ve ekolojisini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.


Dr. Brit Finucci
Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (NIWA) Balıkçılık Bilimcisi


Yavru hayalet köpek balığı, Yeni Zelanda ve Avustralya'da bulunan beyaz bir balık olan hoki popülasyonunu değerlendirmek için yapılan bir araştırma sırasında NIWA bilim insanları tarafından keşfedildi. CNN'e göre, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın doğu kıyısındaki deniz tabanının bir parçası olan Chatham Rise bölgesinde, deniz seviyesinin yaklaşık 1.200 metre altında bulundu.


Yapılan basın açıklamasına göre bilim insanları, hayalet köpek balıklarının gelişme şekli nedeniyle, buldukları köpek balığının yumurtadan yeni çıktığını belirlediler. Bu canlılarda embriyolar, deniz tabanındaki yumurta kapsüllerinde oturuyor ve yumurtadan çıkana kadar sarısı ile besleniyorlar. Keşfedilen yavru balığın da karnının yumurta sarısı ile dolu olduğu görüldü. Hayalet köpek balığının küçüklüğü, durumu daha da önemli bir keşif haline getiriyor.


Hayalet köpekbalığı yumurtası kapsülleri örneği

Fotoğraf: Dr. Brit Finucci, Hayalet köpekbalığı yumurtası kapsülleri örneği


Hayalet köpekbalıkları hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Bildiklerimiz çoğunlukla yetişkin örneklerden geliyor. Bu türlerin yavrularını bulmak çok nadir bir olaydır, bu yüzden oldukça heyecanlandım


Dr. Brit Finucci


Shark Trust'a göre, hayalet köpekbalıkları çok gizemli bir tür. Çünkü yaşam alanları deniz seviyesinin yaklaşık 500 metre aşağısında bulunuyor. Bu durum, onları doğal ortamlarında incelemeyi çok zorlaştırıyor.


Hayalet köpekbalıkları, yaklaşık 400 milyon yıl önce köpekbalıklarından evrildi. Ancak üst çenelerinin kafataslarına kaynaşmış olması, bir açıklığı olan dört solungaçları ve üç çift öğütücü diş plakaları bulunması bu türü, diğer köpekbalıklarından farklılaştırıyor. Ancak aynı köpekbalıkları gibi ticari balıkçılık ve özellikle kazara derin deniz balıkçılarına yakalanma tehdidi altında yaşıyorlar.


Bilinen 50 farklı hayalet köpekbalığı türü var, ancak bilim insanları yeni keşfedilen yavrunun hangisine ait olduğunu henüz bilmiyor. Radyo Yeni Zelanda (RZN)'nın bildirdiğine göre, bilim insanları genetik analiz ve birtakım testler yaparak hayalet köpekbalığı türünü öğrenmeyi planlıyorlar.


Finucci, keşfetmek istediği genç ve yetişkin hayalet köpekbalıkları arasında birçok fark olduğunu söyledi. 


Daha iyi araştırılmış olan bazı hayalet köpekbalığı türlerinin yavrularının yetişkinlerinden çok daha farklı bir beslenme düzeni olduğunu, fiziksel olarak çok daha farklı göründüklerini ve farklı balık türleri tarafından yenildiklerini biliyoruz. Hayalet köpekbalıkları üzerinde toplayabildiğimiz her bilgi ve veri bu çok az bilinen türün bilgi boşluklarını dolduruyor


Finucci


İklim Sözlüğü


Mantar

Fotoğraf: Sigmund


Biyoçeşitlilik


Biyoçeşitlilik veya biyolojik çeşitlilik, dünyadaki yaşam çeşitliliğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bir bölgedeki veya ekosistemdeki tüm türlere atıfta bulunmak için kullanılabilen biyoçeşitlilik; bitkiler, bakteriler, hayvanlar ve insanlar dahil olmak üzere her canlıyı kapsar.


Biyoçeşitlilik; genetik çeşitlilik, tür çeşitliliği ve ekosistem çeşitliliği olarak üçe ayrılır. Genetik çeşitlilik, kalıtsal olarak belli bir tür, popülasyon, çeşit, alt-tür ya da ırk içindeki gen farklılığıyla ölçülür. Tür çeşitliliği, belli bir coğrafi sınır içerisindeki türlerin toplam sayısı ile ölçülür. Bitkiler ve hayvanlar ile toprak, su, hava ve mineraller gibi cansız varlıklardan oluşan ekosistemlerin kendi içlerinde ve birbirleriyle işlevsel ilişkileri ise ekosistem çeşitliliği ile ifade edilir.


Göl

Fotoğraf: Kym Ellis


Habitat


Habitat veya yaşam alanı, bir canlının yaşadığı ve geliştiği; fiziksel olarak tanımlanabilen yeri ifade eder. Bazı canlı türleri, yeryüzünün sadece belirli bir bölgesinde yaşamlarını sürdürür ve bu bölgede canlı türü olarak sadece kendileri yaşar. Bu tür canlıların yaşadığı bölge “özel habitat” olarak tanımlanır. Fiziksel şartlara göre şekillenen özel yaşam alanlarının dışında, bazı habitatlar ise birden fazla canlı türünü kapsar ve “ortak habitat” olarak sınıflandırılır.


Karbon Yutağı

Fotoğraf: Arie Wubben


Karbon Yutağı


Karbondioksiti atmosferden yutarak depolayan doğal veya insan yapımı sistemlere karbon yutağı adı verilir. Ormanlar en yaygın yutak türüdür. Ayrıca, toprak, turba, permafrost (sürekli donmuş) toprak tabakaları, okyanus suyu ve derin okyanustaki karbonat çökeltileri diğer yutak şekilleri arasında yer alır.




Bu içerik, Land Rover için Dünyahali tarafından hazırlanmıştır.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ESKİ ÇAĞLARDAN BU YANA VARLIĞINI SÜRDÜREN HAYVANLAR

ESKİ ÇAĞLARDAN BU YANA VARLIĞINI SÜRDÜREN HAYVANLAR

Günümüzde dünya üzerinde yedi milyondan fazla farklı türde hayvan yaşamaktadır. Bu tür çeşitliliği milyonlarca yılın sonucu ortaya çıkmıştı. Süreç içinde bazı canlı türleri yok olurken bazıları ise evrimleşti ve yeni canlı türlerini oluşturmuştu.
BU İCATLAR DOĞADAN İLHAM ALINARAK ÇIKTI!

BU İCATLAR DOĞADAN İLHAM ALINARAK ÇIKTI!

Biyomimetik; doğanın iyi fikirlerini, insan kullanımına uyarlamayı hedefleyen bir bilimdir.
BİR KÖPEĞİN HAYATI

BİR KÖPEĞİN HAYATI

Tarih öncesi zamanlarda başlayan ve birlikte sürüş heyecanına uzanan bir dostluk: İnsanoğlunun en iyi dostu köpeklerle olan ilişkimiz medeniyetin kendisi kadar eskiye dayanır, ancak bu dostluğun bize verdiği keyif gerçekten zamanın ötesindedir.